Cum sa iti organizezi dieta pentru primavara?
Sa ne uitam putin:
Primavara nu este doar un anotimp – este o actiune. Dictionarul Webster defineste primavara ca „a creste, a prinde fiinta”. Ne vom concentra putin pe dieta de primavara.
Mai mult decat sa refaci garderoba pentru primavara si sa bati covoarele poti sa iti revitalizezi dieta de primavara. Primavara este anotimpul potrivit pentrui a-ti schimba dieta, spun nutritionistii.
Fa inventarul
S-ar putea sa crezi ca deja mananci tot ce trebuie, dar daca le scrii pe toate, s-ar putea sa fii surprins. C sa incepi dieta de primavarap astreaza un jurnal pentru ce consumi, macar pentru cateva zile, si vei descoperi mari surprize. Nu iti va lua decat cateva minute. Vei avea de castigat.
Foloseste orice metoda, doar asigura-te ca notezi fiecare masa sau gustare exact inainte sa o mananci. Asta va ajuta in dieta de primavara. Daca jurnalul tau arata ca nu consumi suficiente fructe si legume, incearca sa le introduci la fiecare masa. Daca painea si pastele pe care le consumi sunt albe, incearca sa le modifici cu cereale integrale. Regimul tau ar trebui sa contina surse sanatoase de grasimi, cum ar fi nucile si semintele. Dar si surse de proteine fara grasimi, cum ar fi pestele, carnea fara grasime, lactatele degresate.
Nutritionistii recomanda sa te investighezi putin si nevoile emotionale. Inainte sa deschizi meniul unui restaurant, sau frigiderul, intreaba-te ce vrei cu adevarat: Vrei ceva rece? Ceva fierbinte? Crocant?. Apoi vei putea sa te gandesti ce ar trebui sa mananci cu adevarat, si nu vei manca prea mult.
Noteaza-ti starile emtionalea de asemenea. Incearca sa faci poze la preparate.
Fa ordine
Ordinea din dieta deprimavara ta poate avea mai multe forme. Incepe cu frigiderul.
Incearca sa scapi de dressingurile si sosurile din supermarket. De asemenea, scapa de branza cu mucegai si maioneza. Preparatele bogate in grasimi saturate sunt asociate cu oboseala si bolile de inima. Prepara-ti sosurile cu ulei de masline si lamaie.
Carnea procesata, cum ar fi baconul, carnatii, salamul… contin grasimi nesanatoase si lasa loc mai putin in dieta ta pentru sursa de proteine, cum ar fi pestele, legumele sau iaurtul.
Ca sa scapi de zahar, care duce la cresterea in greutate, inlocuieste cerealele cu cereale integrale, orz sau quinoa. De asemenea, poti sa bei ceai si sucuri fresh.
Pastreaza dulciurile pe care le placi cu adevarat, ciocolata amaruie te poate ajuta sa scapi de poftele de dulcuiri.
Sa faci ordine in dieta ta nu inseamna sa elimini zaharul de tot, carbohidratii si grasimile. Nutritionistii recomanda sa incorporezi preparatele care conteaza si sa renunti la preparate despre care stiai tu ca sunt sanatoase, cum ar fi bananele sau cartofii.
Treci pe verde
Vancata de iarna vine cu toate preparatele calde „de casa”. Dar cand vine primavara, papilele gustative cer mancare light, fresh. Gandeste-te putin, salatele parca nu au gust asa bun iarna.
Fasolea, care poate fi greu de preparat, se poate prepara din conserve. Fasolea din conserve retine toti nutrientii si se prepara mai usor. Fa o tigaie cu grau brun, mix de legume si fasole.
Organizeaza-te
Bucataria ta te atrage la gatit?
Asta este o intrebare pe care expertii in organizare . Daca atunci cand intri in bucatarie sau atunci cand deschizi frigiderul ai senzatia de dezordine si haos, s-ar putea sa fie momentul sa investesti in cutii si recipiente pentru produse. Incearca sa pui pastele integrale in borcane sic din sticla. De asemenea, afiseaza doar prosoapele de bucatarie multicolore.
Consumul unei diete sanaoase, echilinrate, cere planificare. Fa-ti plinul de legume, va fi foarte usor sa le adaugi altor preparate, cum ar fi pastele sau supele. Daca ai o viata activa, ia-ti o ora pe saptamana ca sa cumperi tot ce trebuie, si mai ia-ti cateva ore pentru a prepara mancarea pentru toata saptamana. Daca nu poti sa consumi tot ce ai preparat, pune la congelator si consuma-le a doua zi.
Renuntarea la junk-food si consumul de mancare sanatoasa este un mod instant sa te reconectezi. Prepararea si consumul acasa poate inspira creativitate, de asemnea poate econimsi bani.
Dieta ta ar trebui sa contina mai multe fructe si legume decat alte alimente – asta ar trebui sa contina si cosul de cumparaturi. Fa-ti liste de cumparaturi, de preferat alimente pe grupe alimentare. Pastreaza alimentele nutritive in bucatarie si tinteste catre o dieta echilibrata si variata.