Dieta Ketogenica este, poate, printre puţinele, dacă nu chiar singura cură de slăbire, care îţi promite o scădere lentă în greutate.
Te întrebi probabil, care e, atunci, beneficiul acestei diete. Ei bine, marele avantaj al dietei ketogenice este că rezultatele pe care le obţii se vor menţine pe o durata îndelungată de timp. Asta este ce susţin specialiştii în nutriţie.
La nivel general, dietele au fost întotdeauna un subiect de discuţie controversat de-a lungul anilor. Asta poate şi pentru că sunt multe persoane, care ajung să ţină diete nesănătoase, care le alterează organismul şi starea de bine.
Însă, o dietă care este ţinută cu cap şi constant monitorizată, eventual şi de un specialist, nu poate decât să facă un bine organismului tău.
Specialiştii în nutriţie ne spun că adevărata cheie a succesului pentru o dietă eficientă este, pur şi simplu, consumul de alimente cât mai nutritive.
Pare destul de logic şi evident. Dacă stai să te gândeşti, alegând să mănânci produse foarte bogate în nutrienţi, care sunt hrănitoare, în mod cert, organismul tău va primi raţia de nutrienţi necesari, în vreme ce silueta ta se va modela aşa cum întotdeauna ţi-ai dorit.
Din acest motiv, dieta ketogenică se bucură de un succes incredibil. Să fie oare pentru că promite să te scape de până la 15 kg într-o lună? Incredibil, nu-i aşa? Dacă eşti curioasă, rămâi cu noi până la finalul articolului, pentru a afla secretul slăbitului mâncând.
Cum acţionează această dietă şi cât este de benefică organismului nostru?
Dieta Ketogenica este recomandată de specialiştii în nutriţie tuturor celor care îşi doresc să piardă kilogramele în plus. Înainte cu ceva timp, însă, această dietă era prescrisă celor care se confruntau cu crize de epilepsie.
Desigur, în timp, structura acestui regim a suferit unele modificări. Dieta Ketogenica de astăzi presupune un consum de 60% de grăsimi, 30% de proteine şi numai 5% carbohidraţi.
Asta presupune, deci, că această dietă se bazează în mod special pe un consum ridicat de grăsimi şi proteine, pe o parte, şi, pe de altă parte, presupune reducerea drastică a consumului de carbohidraţi.
Principiile dietei ketogenice
Pentru cine nu ştia, organismul nostru este unul dependent de cantitatea de glucoză din sânge. Aceasta este folosită în unele dintre procesele celulare.
De asemenea, cel care se mai foloseşte de o mare parte din glucoză circulantă este nimeni altul decât creierul uman.
Concentraţia glucozei din sânge se menţine din aportul alimentar şi din glycogen- producţia realizată de ficat.
În momentul în care nivelul de glucoză scade, atunci grăsimile din corp ajung să se topească. În felul acesta, organismul nostru îşi produce corpii cetonici, care înlocuiesc glucoza, însă, doar pe o perioada de timp limitată.
Atunci când începe producţia acesot corpi cetonici, ceea ce face organismul este să mobilizeze grăsimile din depozite. Pasul următor este metabolizarea acestor grăsimi, topirea lor şi consumarea.
În acest fel, dieta ketogenică, care se bazează pe un aport foarte scăzut de carbohidraţi, ajunge să consume foarte multe grăsimi din organism, protejând muşchii corpului.
Tocmai de aceea, dieta ketogenică este folosită de multe ori de sportivii de performanţă şi de către cei care practică culturismul.
-
Ce alimentele poţi consuma în dieta ketogenică
-Carne: îţi sunt permise toate tipurile de carne, majoritare fiind mezelurile. Îţi recomand să citeşti foarte bine eticheta unui produs. Trebuie să fii atentă să nu conţină glucide ascunse.
-Peste: orice tip de carne de peste este binevenită în dieta ketogenică.
-Lactatele sunt şi ele acceptate. Mai exact, ţi se recomandă brânza feta, unele tipuri de caşcaval, brânza Gouda, brânza topită şi telemeaua.
-Ouăle sunt şi ele permise. Te poţi răsfăţa cu toate tipurile de ouă. Personal, îţi recomand să mergi pe varianta ouălelor de la ţărani.
-În ceea ce priveşte legumele, recomandate sunt ceapa, varza, salata verde, roşiile, ridichiile s.a.m.d.
-Şi nu în ultimul rând, dieta ketogenica îţi permite să mănânci nuci şi seminţe.
În ceea ce priveşte reţetele din regimul keto, află că alimentele mai sus menţionate pot fi combinate după bunul tău plac. Tot ce trebuie să faci este să respecţi gramajele din planul nutritional al fiecărei zile.
Dieta ketogenica nu are foarte multe restricţii. Cea mai importantă restrictive se referă la zaharurilor rapide. Acestea sunt interzise cu desăvârşire.
Dacă consumi zaharuri rapide, atunci asta te scoate din starea de ketoza, adică de ardere a grăsimilor. Sfatul meu este să te interesezi în ceea ce priveşte reţetele culinare bazate pe un număr mic de carbohidraţi şi adaptează-ţi meniul după ele.
-
Ce lichide sunt permise?
În ceea ce priveşte lichidele, pe toată perioada dietei este recomandat să se consume fie numai apă plată, fie apă plată ca lichid principal şi apă minerală, ceai verde şi cafea neîndulcită ca secundare.
-
Care este durata acestei diete?
Dieta ketogenică nu are o perioadă standard de acţiune. Aceasta poate să difere, în funcţie de rezultatele pe care şi le doreşte fiecare.
În cazul unora poate dura puţin, în cazul altora poate dura mai mult, în funcţie de numărul de kilograme pe care simte fiecare nevoia să le dea jos.
Regulile de acţiune, însă, sunt aceleaşi pentru toată lumea. În primele săptămâni, dacă nu chiar în prima lună, dieta se urmează cu stricteţe.
Asta înseamnă că faza de atac este una sârguincioasă. După această primă lună de atac, este permis ca o dată pe săptămâna să se consume şi carbohidraţi.
Medicii recomandă următoarea planificare a dietei:
– Primele 5–6 zile să mergi pe varianta meniului strict,
– În zilele 6 sau 7 să se consume carbohidraţi: cereale, fructe dulci, pâine s.a.m.d.
DIETA KETOGENICA. Exemplu de meniu
Dacă ai nevoie de inspiraţie în ceea ce priveşte meniul dietei ketogenice, am pregătitpentru tine un meniu complet.
Fie alegi să-l urmezi pe acesta, fie cauţi altul pe internet, fie mergi pe varianta personificată. Foarte important este să-ţi şi placă ceea ce mănânci.
- Masa 1: 200 de grame de carne de pui + 20 de mililitri de ulei de măsline
Masa 2: 100 de grame de crenvurşti + o ceapă verde sau tablete care să conţină fibrele necesare digestiei
Masa 3: 200 de grame de carne de pui/porc/vită + 20-30 de mililitri de ulei de măsline
Masa 4: 3-4 albuşuri de ouă + 20 de mililitri de ulei de măsline. - Masa 1: carne/peşte la cuptor cu sos de smântână şi broccoli
Masa 2: muşchi de porc cu ciuperci la grătar
Masa 3: muşchi de vită la grătar, cu sos de unt şi fasole verde
Masa 4: ficăţei de pui la cuptor cu sos de smântână şi roşii, cu salată verde. - Masa 1: omletă cu caşcaval
Masa 2: ouă ochiuri cu spanac şi unt
Masa 3: salată de crudităţi cu ulei vegetal, seminţe de in şi brânză slabă
Masa 4: brânză slabă/iaurt şi alune sau migdale. - Masa 1: brânză fermentată cu roşii şi ulei
Masa 2: ton/somon/sardine(pot fi conserve) cu ulei cu salată verde sau avocado+ lămâie - Masa 3: caşcaval şi alune sau migdale
Masa 4: concentrat proteic cu smântână.
Daca ti-a placut articolul da-mi un
Mi a placut articolul
As mai dori sugestii de meniuri