Dieta Mediteraneană este văzută de toată lumea ca fiind una dintre cele mai eficiente, dar şi sănătoase modalităţi prin care ne putem menţine silueta şi organismul sănătos.

În articolul de faţă îţi vom prezenta beneficiile pe care această dietă le aduce  sănătăţii tale şi cum anume te ajută aceasta  scapi de kilogramele în plus.

Această dietă se bazează pe alimente neprocesate, incluzând fructele, legumele, păstăile, cerealele(integrale), lactatele, uleiul de măsline.

În ceea ce priveşte carneadieta mediteraneană se bazează pe carnea de pui şi de peste.
Dieta mediteraneană îşi are originea în dieta Parasouda.
Aceasta era o dietă întâlnită şi folosită de către persoanele din insula Creta.

Un lucru este cert- această dietă este foarte benefică chiar şi astăzi, în timp,    fiind adaptată nevoilor vremii.

Adaptarea tine mai mult de meniul acestei diete.
Aceasta pentru  unele plante regăsite în formula iniţială a dietei nu mai există
.
Meniul dietei mediteraneene îţi oferă reţete specifice celor 16 ţări care se găsesc pe coasta Mării Mediterane.

 

Dieta Mediteraneană este considerată la nivel internaţional drept una dintre cele mai sănătoase cure existente.

Din acest articol puteţi afla beneficiile pe care le aduce sănătăţii şi cum ajută pierdeţi în greutate.


Eşti curioasă  afli mai multe despre această dietă? Atunci rămâi alături de mine, pentru  urmează ţi dezvălui un meniu pentru o zi din dietă Mediteraneană.

Meniu pentru o zi in dieta Mediteraneana. Gata să-l descoperi? 

Mic-dejun:

  • 1/3 pepene galben
  • 1 felie de pâine prăjită
  • 2 linguriţe de unt de arahide
  • 1 măr

Între micul-dejun şi prânz, ai voie la o gustare. Însă, gustare, nu full-meal! Această gustare înseamnă:
– o mână de nuci, alune sau migdale

Prânz:

  • 2 căni salată de spanac
  • 50 g piept de pui
  • 1 linguriţă ulei de măsline
  • 1 linguriţă sos vinaigrette
  • 1 pită mică din cereale integrale
  • 1 măr

După prânz, până la cină, din nou, ai liber să te răsfeţi cu o gustărică- o mână de nuci, alune sau migdale.

Cina:

  • 140 g peşte
  • 1 cartof dulce, mic
  • 2 – 3 ceşti de sote din broccoli, ardei, ceapă şi ulei de măsline
  • 1 cană de fructe proaspete

Sfaturi utile pentru rezultate dorite in dieta mediteraneana

Ca orice dietă, şi în ceea ce  priveşte dieta Mediterană trebuie să ţii  cont de anumite aspecte clare, pentru ca aceasta să şi dea rezultate.

În cele ce urmează îţi împărtăşesc câteva dintre lucrurile pe care eu le fac, atunci când ţin această dietă şi sunt foarte mulţumită de rezultatele obţinute.

• Dacă eşti fană a margarinei sau a untului atunci când găteşti, află   că nu e deloc un lucru bun pentru organismul tău,dar nici pentru silueta ta.

Dacă  te  hotărăşti să ţii această dietă, îţi recomand să  înlocuieşti  aceste două produse grase cu uleiurile sănătoase.

Eu prefer uleiul de măsline. Poţi alege oricare alt ulei extravirgin.

• De asemenea,  dacă eşti o împătimită a cărnii, probabil te vei  îngrijora, când îţi spun că trebuie să ai mare grijă în ceea ce priveşte  sursa ta de proteine.

Carnea roşie iese categoric din meniu, fiind  înlocuită cu cea de pui, curcan sau peste. Tot pentru a-ţi asigura aportul necesar de proteine, te sfătuiesc să incluzi în meniul tău  mazărea, fasolea, lintea, năutul, nucile s.a.m.d.

Cu aceste schimbări clare în dietă ta, vei reduce văzând cu ochii numărul de grăsimi saturate, pe care, în mod normal, le asimilezi.

• În ceea ce priveşte carnea de peşte, aceasta este preferata dietei mediterane.

Carnea de peste este probabil singura pe care nutriţioniştii o recomandă grasă. Este adevărat!

Carnea de peste grasă este foarte benfeica în dieta cuiva, dacă acea persoană are un stil de viaţă sănătos.

Astfel este este o sursă bogată în acizi Omega-3, care fac foarte mult bine inimii.

Singura condiţie în cazul cărnii de peste este ca niciodată sa nu fie consumată prin prăjire.

Poţi servi: cod, eglefin, merluciu, biban de mare, calcan, merlan, chefal, ton, somon, hering, păstrăv s.a.m.d.

• Ceea ce se recomandă puternic în această dietă este consumul în cantităţi mari al cerealelor integrale şi al legumelor. Într-un fel, raţionamentul este simplu: carnea devine garniturăîn farfurie şi se serveşte în porţii mici, iar legumele devin felul principal.

• Bazează-ţi meniul pe cerealele din familia grâu, orz, ovăz, mei, porumb şi orez brun.

• În loc să mai adaugi mâna de sare la mâncare, învaţă să-ţi placă mirodeniile şi condimentele sănătoase. Vei fi uimită să descoperi că sunt multe plante aromatice, care au şi efecte antiinflamatoare şi antioxidante.

• Când ai poftă de o gustare, alege să ronţăi nuci, migdale şi alune de pădure. Poţi încerca şi nucile caju, castanele comestibile şi seminţele de floarea soarelui, dovleac, susan. Desigur, fără să fie sărate sau prăjite în ulei!

• Lactatele şi ouăle îţi sunt permise. Desigur,fără a face exces şi fără prăjeli. În cazul lactatelor, alege întotdeauna o brânză slabă, un iaurt şi lapte degresat, totul cât mai slab în coeficientul de grăsime. De asemenea, dacă ai ocazia, alege să consumi produse naturale 100%, de la ţărani, nu din comerţ.

• Din când în când, te poţi răsfăţa şi cu un pahar de vin roşu. Niciodată să nu depăşeşti maxim 2 pahare de vin băute odată.

• Dacă eşti genul de persoană care înfulecă totul în 5 minute, învaţă să te delaşi de acest obicei nesănătos. Dieta Mediterană îţi cere să savurezi mâncarea. De asemenea, îţi impune sănu mai mănânci preparate de tip fast food!

• Şi nu în ultimul rând, consumă fructe în loc de orice alt produs dulce, care face desertul. Fructele pe lângă faptul că sunt gustoase, sunt şi o sursă sănătoasă de fibre, vitamina C şi antioxidanţi. Eu prefer portocalele, strugurii, pepenele roşu şi galben, ananasul s.a.m.d.

Curios să afli beneficiile promise de dieta Mediteraneană? 

Ţi le spun repede şi pe scurt, pentru că nu e nevoie de prea multă vorbărie, ca să te convingi de eficienţa şi beneficiile acestei diete:

  • pierderea în greutate;
  • reglarea şi controlul nivelului de zahăr din sânge;
  • te ţine departe de riscul de depresie;
  • regimul mediteranean a fost găsit responsabil pentru reducerea nivelului inflamaţiei, infarctului, atacului cerebral şi al bolii Alzheimer.

În concluzie, ce spui? Accepţi provocarea de a da un restart   organismului  tău, apelând la dieta mediteraneană?